Αντλίες θερμότητας, θέρμανση, ψήξη και ζεστό νερό.

Αντλιες Θερμοτητας

 

 

Οικονομία:

  • Μέχρι 75% για θέρμανση ή 40% για ψύξη. Απόσβεση σε 1-2 χρόνια
  • Μέχρι 85% για ζεστό νερό χρήσης. Απόσβεση σε 3-6 μήνες

 

Λόγο της υψηλής απόδοσης, κάθε αύξηση του ρεύματος κατά 10%, αυξάνει το κόστος λειτουργίας μόνο κατά 3% (μέσο COP: 3,3).

 

Πλεονεκτήματα:

  • Συνεργάζονται με ενδοδαπέδια, fan coils και με κοινά σώματα καλοριφέρ
  • Επιδοτούνται με όλα τα προγράμματα λόγω εξοικονόμησης ενέργειας
  • Αναβαθμίζουν τα παλιά κτίρια κατά 1-2 κατηγορίες (ΚΕΝΑΚ)
  • Καταργούν τους ηλιακούς και αποδεσμεύουν τις οροφές για φωτοβολταικά
  • Αποδίδουν 50 φορές περισσότερο από τα ηλιακά και με μικρότερο κόστος
  • Τεχνική υποστήριξη σε όλη την ελλάδα
  • Δεν χρειάζονται συντήρηση

Οι αντλίες θερμότητος είναι μηχανές μεταφοράς κυρίως (και όχι παραγωγής) θερμικής ενέργειας από ένα χώρο με χαμηλότερη θερμοκρασία, σε ένα χώρο με υψηλότερη. Βασίζονται στο φαινόμενο της ψύξης ενός υγρού όταν αυτό εξαερώνεται. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το φιαλίδιο του υγραερίου που ψύχεται όταν το τοποθετούμε στο καμινέτο (εξαερώνεται το υγραέριο), ή το χέρι μας που ψύχεται όταν βάζουμε οινόπνευμα (εξαερώνεται το οινόπνευμα).

Η τεχνολογία δεν είναι και τόσο καινούρια (Carnot 1824 – Einstein 1926), αλλά χρησιμοποιούνταν κυρίως για τις ανάγκες ψύξης (ψυγεία, καταψύκτες, κοινά κλιματιστικά ψύξης κ.ά), όπου όλο το ζητούμενο έργο παράγεται από τα μηχανήματα χωρίς επαφή ούτε και ωφέλεια από το περιβάλλον. Αν όμως αναστραφεί ο κύκλος λειτουργίας τους, τότε παράγουν αντί ψύξης θερμότητα και εφ’ όσον έλθουν σε επαφή με το περιβάλλον, προσλαμβάνουν την απαιτούμενη θερμότητα από αυτό, (ατμόσφαιρα, γή, θάλασσα, υπόγεια νερά κλπ), χωρίς ουσιαστική δαπάνη για παραγωγή ενέργειας.

Υπό κανονικές συνθήκες το κόστος για τη μεταφορά της ενέργειας αποτελεί περίπου το 20%, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση του 80% τόσο των χρημάτων, όσο και φυσικών πόρων (καύσιμα), ενώ παράλληλα προστατεύεται το περιβάλλον από τη μείωση των καυσαερίων.Μπορούν να καλύψουν όλες τις σχετικές απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας σε κτίρια κάθε χρήσης (κατοικίες, ξενοδοχεία, κάμπινγκ, Νοσοκομεία, Δημόσια κτίρια, κτίρια γραφείων αλλά και βιομηχανίες, πισίνες ή μεγάλα κολυμβητήρια), με τον πλέον σύγχρονο, αποτελεσματικό, και οικονομικό τρόπο, καταργώντας ή συμπληρώνοντας όλα τα παραδοσιακά συστήματα.

Άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να αντιστρέφουν τον κύκλο λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα αντί θέρμανσης να παράγουν ψύξη και αντίστροφα. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να αντικαταστήσουν περισσότερες από μία συσκευές όπως, λέβητες θέρμανσης, κλιματιστικά, θερμοσίφωνες ζεστού νερού κ.ά.